Slaný koláč s gruyérem
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 15 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Sýr Gruyére
- 60 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 37 g
- Sodík 145 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 191.1 mg
- Draslík 81.6 mg
- Vláknina 2807.3 mg
- Vitamín A 2807.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem a směs rozemneme na drobenku. Přidáme nasekaný tymián, studenou vodu a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto ještě krátce prohněteme dohladka, zabalíme do fólie lehce potřené olejem a uložíme na 30 minut do chladničky.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a za častého míchání ji smažíme asi 15 minut. Potom přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, cukr a restujeme ještě 2 minuty, až bude cibule zlatavá. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
-
3
Na pomoučené pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím obdélníkovou formu. Dno korpusu propícháme vidličkou a formu vložíme na 15 minut do chladničky.
-
4
Korpus vyložíme pečicím papírem, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut.
-
5
Do cibule vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, směs rozprostřeme na dno korpusu a posypeme zbylým sýrem.
-
6
V míse rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, hořčicí, solí a pepřem. Nalijeme na základní vrstvu a koláč pečeme asi 30 minut.
-
7
Upečený koláč necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplý i studený.