Zvěřinový vývar s čočkou a švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Čočka jedlá
  • 200 g Lilek
  • 200 g Mrkev kořen
  • 40 g Petržel - nať
  • 30 g Zázvor celý
  • 150 g Švestky sušené
  • 200 g Petržel kořen
  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 25 g Česnekové máslo
  • 4 krajíc Chléb toastový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 0.5 l Víno červené
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 781 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 477 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 102 mg
  • Draslík 1579.1 mg
  • Vláknina 56522.6 mg
  • Vitamín A 56522.6 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku přebereme, promyjeme a den předem ji namočíme do studené vody.

  • 2

    Druhý den čočku slijeme. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme na kostičky, sušené švestky omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupaný lilek pokrájíme na kostičky. V pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka. Opláchnutý čerstvý rozmarýn pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní čočku, lilek a švestky.

  • 4

    Promícháme a dusíme pod pokličkou 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, dochutíme mletým barevným pepřem, solí a pomalu vaříme 15 minut. Když je čočka měkká, zamícháme do polévky rozmarýn. Do talířů dáme po 1 lžíci slunečnicová semínka, zalijeme polévkou a podáváme.

  • 5

    K této čočkové polévce podáváme opečený chléb (v toustovači), který potřeme česnekovým máslem.

  • 6

    Zvěřinový bujon [28678]:

  • 7

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 8

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 9

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 10

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 11

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu