Cumberlandská Dianina polévka
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Petržel kořen
- 400 g Jelení maso
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Víno portské
- 1 polévková lžíce Marmeláda brusinková
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Meduňka
- 3 polévková lžíce Želé rybízové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 682 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 127 g
- Sodík 550 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 212.5 mg
- Draslík 1717.8 mg
- Vláknina 31864.8 mg
- Vitamín A 31864.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lístky meduňky omyjeme, necháme odkapat a odložíme na ozdobení.
-
2
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme.
-
3
Omyjeme a osušíme zvěřinové maso na guláš (nejlépe přední nožinu), pak je nakrájíme a jemně pomeleme na masovém strojku s česnekem. Pomleté maso dáme do misky, přidáme k němu pokrájenou cibuli, sůl, pepř a trošku strouhanky, směs dobře vymícháme a vytvarujeme malé knedlíčky.
-
4
V hrnci ohřejeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu.
-
5
V druhé misce vymícháme 3 lžíce rybízového želé s 1 lžicí brusinkové marmelády, přidáme l lžicí pomerančové šťávy a 2 lžíce portského vína. Ovocnou směs promícháme a vlijeme do vařícího bujonu, teplotu zmírníme a pomalu s ovocnou směsí vaříme 5 minut. Pak do polévky vložíme masové kuličky, které vaříme přibližně 10 minut. Polévku můžeme podle chuti dosolit.
-
6
Cumberlandskou Dianinu polévku podáváme ozdobenou lístky meduňky. Zvěřinový bujon [28678]:
-
7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.