Jehněčí vývar s rajčaty a vínem
Suroviny
- 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Květák
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Česnek
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno červené
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1168 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 90 g
- Sodík 636 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 160.1 mg
- Draslík 1375.4 mg
- Vláknina 11318.4 mg
- Vitamín A 11318.4 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
300 g oloupaných konzervovaných rajčat scedíme, necháme odkapat, drobně pokrájíme a dáme vařit s 8 dl čistého jehněčího vývaru a 2 dl červeného vína.
-
2
Vývar ochutíme prolisovaným česnekem, solí, hnědým cukrem, tymiánem, majoránkou a citronovým pepřem. Pomalu vaříme 5-7 minut.
-
3
Polévku podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí. Jehněčí masový vývar [28495]:
-
4
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
5
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
-
6
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
7
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
8
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.