Cibulový jehněčí bujon
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 200 g Květák
- 600 g Jehněčí krkovice
- 150 g Kosti hovězí morkové
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Hořčičné semínko
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.56 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 62 g
- Sodík 389 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 109.2 mg
- Draslík 975 mg
- Vláknina 11235.7 mg
- Vitamín A 11235.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželku s libečkem omyjeme, nadrobno pokrájíme, tři větší cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, která poprášíme hladkou moukou.
-
2
V pánvi rozpálíme olivový olej s máslem, pokrájenou cibuli orestujeme do zlatova. Potom ji rozdělíme do 4 misek.
-
3
V hrnci přivedeme k varu litr čistého jehněčího bujónu. Když se začne vařit, snížíme teplotu, přidáme mletý koriandr, bílý pepř, kmín, hořčičná semínka, pokrájené bylinky a sůl podle chuti, vaříme 5 minut.
-
4
Orestovanou cibuli zalijeme horkým bujónem a podáváme.
-
5
Jehněčí masový vývar:
-
6
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit,když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 l čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
7
Mezitím očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
8
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu, vaříme ještě 30 - 45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho.
-
9
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.