Telecí rajská polévka
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Nové koření celé
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Víno portské
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 18 g
- Sodík 774 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 246.4 mg
- Draslík 1478.4 mg
- Vláknina 19356.9 mg
- Vitamín A 19356.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 131.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky, které rozmixujeme. V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého telecího bujonu, přidáme rozmixovaná rajčata, bobkový list a nové koření.
-
2
Čerstvé oregano, tymián a majoránku omyjeme, drobně pokrájíme a přidáme do polévky. Dochutíme ji solí, cukrem, pepřem, mletým hřebíčkem a vaříme přibližně 5 - 7 minut.
-
3
1 lžičku kukuřičného škrobu rozmícháme ve 3 lžicích vody a přimícháme do polévky. Nakonec rajskou polévku dochutíme 3 lžícemi portského vína.
-
4
Každou porci polévky podáváme ozdobenou zakysanou smetanou.
-
5
Telecí masový bujon [27974]:
-
6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.