Masová telecí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Telecí kýta
  • 100 g Nudle domácí
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kedlubna
  • 600 g Telecí maso přední
  • 70 g Hrášek mražený
  • 500 g Telecí kosti
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 194 g
  • Sodík 843 mg
  • Bílkoviny 69 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 291.8 mg
  • Draslík 1482.4 mg
  • Vláknina 17794.8 mg
  • Vitamín A 17794.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122.1 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Telecí kýtu omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozpálíme olej a pokrájené maso za stálého míchání restujeme dozlatova. Ochutíme je solí, pepřem, mletým chilli a paprikou. Maso zalijeme 1 litrem čistého bujonu a pomalu vaříme 15 minut. 5 minut před dokončením přidáme mražený zelený hrášek a domácí nudle, které vaříme jen 1-2 minuty.

  • 3

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 4

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 5

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 6

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 7

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 8

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu