Studený telecí bujon s citronem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 40 g Máslo čerstvé
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 4 krajíc Chléb celozrnný žitný
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Meduňka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 197 g
- Sodík 724 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 255 mg
- Draslík 1247.9 mg
- Vláknina 18540 mg
- Vitamín A 18540 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 137.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z omytého, chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Čerstvou opláchnutou meduňku drobně pokrájíme.
-
2
4 krajíce černého žitného chleba nasucho opečeme v toustovači.
-
3
Připravíme pepřové máslo. Do misky dáme 40 g změklého másla, přimícháme 1 lžičku naloženého zeleného pepře, 2 špetky soli a 2 špetky hrubě pomletého bílého pepře. Máslo dobře s pepřem promícháme.
-
4
Z 1 litru čistého vychlazeného telecího bujonu odebereme opatrně z povrchu tuk, přimícháme 4 lžíce Sherry brandy, citronovou kůru, pokrájenou meduňku a podáváme s opečeným černým žitným chlebem, potřeným pepřovým máslem.
-
5
Telecí masový bujon [27974]:
-
6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.