Zeleninový vývar s morkovými knedlíčky
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 600 g Kosti hovězí morkové
- 100 g Morek
- 4 krajíc Chléb toastový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Petržel kořen
- 1 ks Rajčata
- 3 ks Nové koření celé
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř citronový
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1657 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 168 g
- Sodík 602 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 63.8 mg
- Draslík 804.5 mg
- Vláknina 13318.3 mg
- Vitamín A 13318.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 108 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 163.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, petržel, cibuli, rajče a česnek očistíme a omyjeme.
-
2
Morkové kosti omyjeme, zalijeme studenou vodou a přidáme zeleninu, celý pepř a nové koření. Když vývar začne vřít, zmírníme teplotu a necháme ho mírně probublávat 1,5 hodiny. Pak vývar scedíme do druhého hrnce.
-
3
Do mísy dáme morek z kostí, 1 vajíčko, 2 špetky soli, 2 špetky citronového pepře, 4 krajíce toustového chleba, který jsme předtím namočili v mléce, a směs na knedlíčky dobře vymícháme, vytvarujeme malé knedlíčky a povaříme je necelých 5 minut v polévce. Polévku dochutíme solí a pepřem.
-
4
Omytý kerblík drobně pokrájíme a před dovařením jej vložíme do polévky.
-
5