Vývar s červeným vínem a knedlíčky z prejtu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Zelí hlávkové bílé
  • 350 g Hovězí žebra
  • 350 g Kosti hovězí morkové
  • 200 g Prejt
  • 350 g Hovězí oháňka
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 4 kávová lžička Pažitka
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Petržel - nať
  • 18 ks Pepř 4 barev
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 5 polévková lžíce Víno portské
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2061 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 295 g
  • Sodík 555 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 74 g
  • Cholesterol 71.1 mg
  • Draslík 636.1 mg
  • Vláknina 130717 mg
  • Vitamín A 130717 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.1 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a nať drobně pokrájíme.

  • 2

    Do mísy dáme 200 g prejtu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíci petrželky, 2-3 lžíce strouhanky, směs dobře vymícháme a vytvarujeme z ní knedlíčky, které vložíme do vařícího vývaru s červeným vínem a pomalu prejtové knedlíčky vaříme 6-7 minut.

  • 3

    Každou porci polévky posypeme pokrájenou pažitkou a podáváme.

  • 4

    Vývar z kostí s červeným vínem [27736]:

  • 5

    Scezený vývar z kostí (1 litr) s pokrájeným masem přivedeme k varu, přidáme do něj 5 lžic portského červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku a ½ lžičky mleté červené papriky. Vývar vaříme při mírné teplotě 5 -7 minut.

  • 6

    Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno. Polévku dochutíme solí a každou porci posypeme 1 lžičkou pažitky.

  • 7

    Hovězí vývar z kostí [27725]:

  • 8

    Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.

  • 9

    Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).

  • 10

    Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.

Komentáře k receptu