Pikantní cansommé s rýží
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 140 g Rýže loupaná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 2 ks Cibule lahůdková
- 1 ks Pórek
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 104 g
- Sodík 581 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 185.3 mg
- Draslík 1446.7 mg
- Vláknina 15286.2 mg
- Vitamín A 15286.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 91.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
140 g rýže dobře umyjeme a uvaříme v 1/2 litru mírně osolené vody. Uvařenou rýži scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Pažitku omyjeme a nakrájíme nadrobno.
-
2
1 litr cansommé přivedeme k varu, ochutíme mletým zázvorem, mletým kmínem a 1 lžíci sójové omáčky.
-
3
Přimícháme uvařenou rýži, pokrájenou pažitku a podáváme.
-
4
Cansommé [27336]:
-
5
Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.
-
6
Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme, opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.
-
7
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
8
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
9
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
10
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.
-
11
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
12
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.