Hovězí maso po sečuansku se zeleninou
Suroviny
- 500 g Hovězí maso zadní
- 100 g Smrže sušené
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Balsamico ocet
- 2 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Víno portské
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 8 g
- Sodík 871 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 72.8 mg
- Draslík 507.9 mg
- Vláknina 17005 mg
- Vitamín A 17005 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené maso nakrájíme na tenké plátky. V míse si vyšleháme bílek, přimícháme Maizenu (kukuřičný škrob), směs promícháme s plátky masa a necháme 15 minut marinovat.
-
2
Sušené smrže namočíme do studené vody. Když nabobtnají, pokrájíme je na nudličky.
-
3
Všechnu potřebnou zeleninu předem očistíme a omyjeme. Lilek nakrájíme na kostičky, osolíme jej a necháme 30 minut "vypotit", pak ho promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Cibuli pokrájíme na kolečka, papriky bez semen nakrájíme na proužky, česnek, chilli papričky a zázvor posekáme nadrobno. Pórek několikrát překrojíme a pak nakrájíme na tenké nudličky.
-
4
V misce smícháme sójovou omáčku s cukrem, Balsamico octem a portským vínem. Omáčku odložíme.
-
5
Ve woku na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran. Poté maso osolíme, opepříme, přendáme z pánve na mísu a uchováme teplé. Do prázdné pánve přilijeme olej, rozpálíme ho a pak na něm smažíme nejdříve houby, poté přidáme zeleninu a za stálého míchání vše smažíme dozlatova. Dále přidáme maso. Směs promícháme, zalijeme omáčkou, znovu promícháme, ochutíme solí a krátce prohřejeme.
-
6
Hovězí maso se zeleninou podáváme k dušené rýži.