Starobavorský řízek
Suroviny
- 60 g Cibule
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Nové koření mleté
- 600 g Vepřová kýta
- 5 g Kmín drcený
- 300 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 3 polévková lžíce Hořčice
- 3 polévková lžíce Křen
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.11 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 26 g
- Sodík 575 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 101.5 mg
- Draslík 631.4 mg
- Vláknina 3439 mg
- Vitamín A 3439 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řízky osušíme papírovou utěrkou a lehce naklepeme. Ochutíme solí a pepřem. Smícháme hořčici s křenem. Na mělký talíř dáme mouku. Předehřejeme troubu na 75 °C (horkovzdušná 60 °C).
-
2
Řízky rovnoměrně z jedné strany potřeme křenem, položíme potřenou stranou do mouky. Druhou stranu potřeme rovněž křenem a také obalíme moukou.
-
3
Pánev ohřejeme na středně velkém plameni, pak na ní rozehřejeme olej. Z řízků lehce oklepeme přebytečnou mouku a smažíme je z každé strany asi 4 min., až kůrčička lehce zhnědne. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky.
-
4
Osmažené řízky vyndáme z pánve a dáme je do předehřáté trouby. Olej z řízků slijeme, na pánvi ponecháme jen trošku a dohněda osmahneme kolečka cibule po dobu asi 5 min. Přilijeme pivo a vaříme dalších 5 min., až se vyvaří na polovinu. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a novým kořením.
-
5
Řízky úhledně narovnáme na talíře a zalijeme je omáčkou. Navrch nasypeme nakrájenou pažitku a servírujeme.