Plněná jelení roláda
Suroviny
- 5 g Sůl
- 5 g Paprika mletá sladká
- 20 g Petržel - nať
- 750 g Slanina vepřová
- 75 g Máslo čerstvé
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Citronová kůra
- 1300 g Jelení maso
- 10 g Provensálské koření
- 10 g Mouka sójová plnotučná
- 300 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1003 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 76 g
- Sodík 1665 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 327.6 mg
- Draslík 1221.9 mg
- Vláknina 2062 mg
- Vitamín A 2062 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z větší části masa vytvoříme velký plát, který osolíme, opepříme a potřeme paprikou. Petrželku jemně nasekáme. Na náplň nakrájíme zbytek masa a uzenou slaninu na kostičky. Na pánvi osmažíme 2/3 slaniny, přidáme maso, 3 lžíce nasekané petrželky a smažíme asi 5 minut. Přilijeme vývar, osolíme a maso podusíme doměkka. Zbytek petrželky odložíme stranou.
-
2
Po zchladnutí maso a housku umeleme v mlýnku na maso. Vše prohněteme s vejcem a 50 g másla utřeného do pěny. Ochutíme pepřem, citrónovou kůrou a provensálským kořením. Plát masa naplníme připravenou směsí srolujeme a zavážeme kuchyňskou nití.
-
3
Zbývající slaninu osmažíme, do tuku vložíme roládu a zbytek másla a vše podusíme pod pokličkou doměkka asi 2 hodiny.
-
4
Roládu vyjmeme a nakrájíme na plátky. Vypečenou šťávu přivedeme k varu, lehce zahustíme moukou a ochutíme. Jelení roládu podáváme s omáčkou ozdobenou petrželkou.