Zaječí svíčková
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 175 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 50 g Petržel - nať
- 10 g Cukr krupice
- 400 g Zelenina kořenová
- 250 g Zakysaná smetana
- 10 g Tymián čerstvý
- 1500 g Zaječí maso
- 400 ml Víno bílé
- 200 ml Voda pitná
- 20 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Jalovec
- 3 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Bobkový list
- 3 ks Hřebíček
- 10 ks Pepř černý celý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1266 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1176 mg
- Bílkoviny 104 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 368.5 mg
- Draslík 3302.4 mg
- Vláknina 70111.8 mg
- Vitamín A 70111.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Víno a 200 ml vody přivedeme ve velkém hrnci k varu.
-
2
Jednu cibuli nakrájenou na kroužky, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 mrkve nakrájené na plátky, 1 kousek očištěného celeru, nasekanou petrželku, 3 bobkové listy, tymián, jalovec, pár zrnek pepře a 2-3 hřebíčky osmažíme v oleji.
-
3
Vše přidáme do vinného nálevu, osolíme a pod pokličkou vaříme 10-15 minut. Přimícháme šťávu z poloviny citronu a necháme trochu zchladnout. Vložíme zaječí maso a necháme 3-4 dny marinovat v chladničce.
-
4
Maso vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a opepříme. V osmažené slanině opečeme dohněda a znovu vyjmeme.
-
5
V tuku smažíme několik minut zbytek pepře, dvě nakrájené cibule a očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme scezenou marinádou. Přidáme zaječí maso a pod pokličkou dusíme na středním ohni. Omáčku zjemníme zbývající citronovou šťávou, trochou cukru, hořčicí a kyselou smetanou.