Dušené krevetové kuličky s rybím dipem
Suroviny
- 200 g Rýže Basmati
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 10 g Zázvor celý
- 1 kávová lžička Chilli papričky - vločky
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Limetka
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Asijská omáčka
- 6 polévková lžíce Omáčka rybí
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 112 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 1 g
- Sodík 804 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 52.5 mg
- Draslík 67.6 mg
- Vláknina 2478.2 mg
- Vitamín A 2478.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krevetám odstraníme hlavičky, nožem lehce nařízneme hřbety a odstraníme černou žilku. Pak krevety dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme. Chilli papričky rozpůlíme, zbavíme semen, propláchneme pod tekoucí vodou a pokrájíme nadrobno. Omytý koriandr drobně pokrájíme.
-
2
Připravíme si náplň. V misce si smícháme rozmačkané krevety s asijskou omáčkou a zázvorem.
-
3
Vychladlou uvařenou rýži rozdělíme na 12 dílků a pomocí mokrých rukou z ní uhněteme kuličky. Do každé uděláme důlek, vložíme lžičkou náplň a kuličku uzavřeme. Takto upravené kuličky poskládáme do bambusových košíčků (3 ks do jednoho košíčku) a každou kuličku posypeme špetkou chilli koření.
-
4
Do woku nalijeme vodu do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 15 minut, po této době vyměníme spodní košíček za vrchní a dusíme dalších 15 minut.
-
5
Na dip si smícháme rybí omáčku s limetkovou šťávou, chilli papričkami a posekaným koliandrem.
-
6
Krevetové kuličky podáváme s dipem.