Čekankové karbanátky s jablky
Suroviny
- 80 g Slunečnice - semena
- 500 g Čekanka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Olej arašídový (podzemnicový)
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 ks Jablka
- 1 špetka Sůl
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1 dl Pomerančová šťáva
- 1 dl Ocet malinový
- 1 dl Olej sezamový
- 1 dl Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1 polévková lžíce Koření pěti vůní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 52 g
- Sodík 255 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 148.1 mg
- Draslík 531 mg
- Vláknina 12856.9 mg
- Vitamín A 12856.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 14.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z puku čekanky kadeřavé vyřízneme koštál a vnitřní listy omyjeme a rozebereme a důkladně osušíme. Pak je nadrobno pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme k nim nastrouhaná jablka, slunečnicová semena, žloutek, sůl, mouku a vyšlehaný tuhý sníh z bílku a směs dobře vymícháme.
-
2
V pánvi si rozehřejeme slunečnicový olej. Lžicí nabíráme čekankovou směs, kterou vložíme na rozpálený olej a hned je upravíme na malé karbanátky a usmažíme z každé strany (přibližně 1-2 minuty) dozlatova.
-
3
Ke karbanátkům si připravíme tři druhy omáček.
-
4
První omáčku si připravíme z ohřáté pomerančové šťávy, kterou dáme do misky a přimícháme do ní lžičku arašídového oleje, lžíci mleté papriky, 1/2 lžičky chilli koření a drobně pokrájené koliandrové lístky.
-
5
Druhou omáčku si připravíme tak, že v kastrolku si ohřejeme sójovou omáčku a rozpustíme v ní cukr a okořeníme směsí pěti koření. Nevaříme.
-
6
Na třetí omáčku si smícháme v misce malinový ocet, sezamový olej, cukr, špetku soli a na kolečka pokrájenou cibulovou nať.
-
7
Karbanátky podáváme se všemi druhy omáčky.