Marinovaný okoun se zeleninou a ananasem
Suroviny
- 500 g Okoun - filety
- 250 g Okurka salátová
- 250 g Lotosový kořen
- 250 g Mrkev kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Baby ananas
- 8 ks Bambusové listy
- 2.5 dl Vývar zeleninový
- 1 dl Ocet jablečný
- 0.5 dl Víno portské
- 0.5 dl Ocet jablečný
- 3 polévková lžíce Šťáva zázvorová
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 76 g
- Sodík 309 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 0.6 mg
- Draslík 337 mg
- Vláknina 7285 mg
- Vitamín A 7285 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky okouna omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme.
-
2
Mrkev, okurku a oddenek lotosového kořenu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
-
3
V hrnci si přivedeme k varu zeleninový vývar, přidáme do něj cukr, jablečný ocet a pokrájenou zeleninu. Po 5 minutách vaření zeleninu vyjmeme sítkem a necháme odkapat. Čerstvý ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme 2 cm plátky.
-
4
Připravíme si marinádu: v míse si rozmícháme olej s portským vínem, octem a zázvorovou šťávou. Plátky okouna vložíme do marinády a marinujeme přibližně na 8 - 10 minut.
-
5
Bambusové košíčky vyložíme omytými bambusovými listy, okraje necháme přečnívat. Na listy položíme plátky zeleniny, na ně dáme plátky okouna a na rybu dáme 1 plátek ananasu. Listy přeložíme přes ananas a rybu.
-
6
Do woku nalijeme zeleninový vývar do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 10 minut.
-
7
Plátky okouna dáme na talíře i s dušenou zeleninou a ke každému plátku přidáme pokrájené kousky čerstvého ananasu.