Maharádžovy krevety na česneku s chilli paprikou
Suroviny
- 800 g Krevety tygří - loupané
- 300 g Rýže dušená
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Tamarindová pasta
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Chilli paprička zelená
- 4 ks Česnek
- 1.5 dl Kokosové mléko
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 388 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 19 g
- Sodík 354 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 210 mg
- Draslík 79.1 mg
- Vláknina 2439.2 mg
- Vitamín A 2439.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krevety oloupeme, odstraníme hlavy, na hřbetu nařízneme a odstraníme černé střívko, dobře je omyjeme pod tekoucí vodou a necháme v sítu odkapat. Potom je dáme do mísy, přidáme k nim 4 ks rozmačkaného česneku, nastrouhaný zázvor, kurkumu, třtinový cukr, 1 lžičku tamarindové pasty, sůl, mleté chilli, olivový olej. Vše promícháme a krevety necháme marinovat 15-20 minut.
-
2
Pažitku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme stranou. Dva kusy zelené chilli papričky zbavíme semen a propláchneme pod tekoucí vodou. Omytou červenou chilli papričku, zbavenou semen, nakrájíme na tenké proužky. Česnek pokrájíme na tenké plátky.
-
3
Ve woku na rozpáleném oleji krátce orestujeme česnek s pokrájenou červenou chilli papričkou a celými zelenými papričkami, poté k nim přidáme krevety s marinádou, mícháme a smažíme 2-3 minuty dozlatova. Přilijeme kokosové mléko, necháme vše přejít varem a dochutíme solí.
-
4
Maharádžovy krevety se šťávou podáváme s dušenou rýží posypanou pažitkou.
-
5