Zázvorová omáčka se šalotkou k rajčatům
Suroviny
- 60 g Celer řapíkatý
- 40 g Mrkev kořen
- 20 g Česnek
- 5 g Tymián čerstvý
- 5 g Rozmarýn čerstvý
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Cukr krupice
- 10 g Zázvor celý
- 600 g Rajčata
- 160 g Šalotka
- 20 g Protlak rajčatový
- 50 ml Olej olivový
- 500 ml Rajčatová šťáva
- 30 ml Limetková šťáva
- 1 ks Bobkový list
- 12 ks Chilli paprička
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 13 g
- Sodík 526 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 982.6 mg
- Vláknina 8382.8 mg
- Vitamín A 8382.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 95 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na lžíci oleje osmažíme kostičky zeleniny a česnek. Přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, rajský protlak a rajčatovou šťávu. Vše mírně vaříme asi 30 minut. Potom protlačíme sítem, ochutíme solí, pepřem, cukrem a zázvorem.
-
2
Oloupeme šalotky a rajčata. Šalotky rozkrájíme na osminky, z rajčat vykrojíme stopku. Omyjeme chilli papričky. Rozehřejeme zbývající olej a šalotky na něm asi 5 minut dusíme tak, aby zůstaly světlé. Přilijeme kořeněnou šťávu, zahřejeme a dochutíme limetkovou šťávou.
-
3
Nejlépe chutná dobře vychlazené s křupavým hutným chlebem.