Brusinková omáčka se srnčím masem
Suroviny
- 60 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 800 g Srnčí kýta
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 3 g Muškátový oříšek
- 50 g Šalotka
- 100 g Lišky čerstvé
- 80 g Brusinky
- 60 g Karotka
- 5 g Maizena - kukuřičný škrob
- 40 g Protlak rajčatový
- 2 krajíc Chléb toastový
- 40 ml Olej olivový
- 750 ml Víno červené
- 800 ml Vývar z hovězích kostí
- 100 ml Víno portské
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 8 ks Jalovec
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 993 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1318 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 32 mg
- Draslík 1220.7 mg
- Vláknina 4454 mg
- Vitamín A 4454 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso.
-
2
Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami.