Brusinková omáčka se srnčím masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 100 g Smetana 12% (konzumní)
  • 800 g Srnčí kýta
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 50 g Šalotka
  • 100 g Lišky čerstvé
  • 80 g Brusinky
  • 60 g Karotka
  • 5 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 40 g Protlak rajčatový
  • 2 krajíc Chléb toastový
  • 40 ml Olej olivový
  • 750 ml Víno červené
  • 800 ml Vývar z hovězích kostí
  • 100 ml Víno portské
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 8 ks Jalovec
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 993 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 1318 mg
  • Bílkoviny 77 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 32 mg
  • Draslík 1220.7 mg
  • Vláknina 4454 mg
  • Vitamín A 4454 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 46.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso.

  • 2

    Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami.

Komentáře k receptu