Hovězí jazyk s polskou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Citrony
- 1000 g Hovězí jazyk
- 50 g Hrozinky
- 30 g Mandle
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Povidla švestková
- 30 g Sůl
- 100 g Tuk
- 30 g Cukr krupice
- 250 g Zelenina kořenová
- 3 g Divoké koření celé
- 50 g Džem rybízový
- 50 g Protlak rajčatový
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 1500 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1254 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 102.5 mg
- Draslík 395.8 mg
- Vláknina 3542 mg
- Vitamín A 3542 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí jazyky očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Měkké jazyky oloupeme ještě za tepla a uložíme nad páru.
-
2
Cibuli a zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky a na tuku mírně osmahneme s poloviční dávkou cukru (cibuli přidáme později). Potom přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, rybízový džem, koření, rajčatový protlak a švestková povidla. Zalijeme vývarem z jazyka a vaříme.
-
3
Připravíme světlou zásmažku z másla a prosáté mouky, přidáme ji do základu, rozšleháme, dochutíme solí, cukrem a octem. Za stálého míchání nejméně 20 minut vaříme, potom omáčku procedíme.
-
4
Nakonec do omáčky přidáme propláchnuté, spařené a povařené rozinky a oloupané, na nudličky nakrájené mandle a ještě krátce povaříme.
-
5
Při podávání krájíme jazyk na plátky a omáčkou jej přeléváme.