Aspik s králíkem po provensálsku
Suroviny
- 300 g Mrkev kořen
- 75 ml Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Provensálské koření
- 1 ks Telecí nožičky
- 2 ks Petržel - nať
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Hřebíček
- 2 ks Cibule
- 2 ks Celer - nať
- 4 ks Česnek
- 1 l Víno růžové
- 2.5 dl Voda pitná
- 1 kg Králičí maso
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 24 g
- Sodík 251 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 236.3 mg
- Draslík 2337 mg
- Vláknina 42038 mg
- Vitamín A 42038 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytého a naporcovaného králíka vložíme do hrnce. Očistíme a
-
2
nakrájíme mrkev, cibuli, česnek, přidáme svázané větvičky celerové a petrželové natě, zalijeme smíchaným vínem s octem a přidáme provensálské koření, bobkový list, nové kořeni, celý pepř, tymián a hřebíček. V této marinádě necháme králíka přes noc a druhý den maso vyjmeme a osmažíme ho v hlubší pánvi na rozpáleném oleji do zlatohněda. Jednu mrkev si odložíme stranou na ozdobu.
-
3
Marinádu přecedíme přes síto, nalijeme na králíka a pomalu vaříme do doby, než se tekutina odpaří na polovinu (přibližně 30-40 minut). Pak přidáme k masu omytou telecí nožičku, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř a přilijeme 2,5 dl vody.
-
4
Maso pod pokličkou vaříme pomalu 90 minut. Pak maso vyjmeme, zbavíme kostí, pokrájíme a vložíme ho do nádoby na terinu, kterou jsme si vyložili potravinářskou folií. Vývar ještě dovaříme až do zhoustnuti "na sirup", pak ho přecedíme přes síto a zalijeme pokrájené maso v nádobě. Přidáme k němu mrkev z marinády, pokrájenou na hranolky, nádobu zakryjeme fólií a dáme do chladničky. Aspik by měl tuhnout minimálně 6-8 hodin.
-
5
Ztuhlý aspik po provensálsku vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme.