Paštika z holubích prsou
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 175 g Máslo čerstvé
- 75 g Sádlo škvařené
- 250 g Slanina vepřová
- 250 g Vepřová plec
- 75 g Máslo čerstvé
- 150 g Žampiony čerstvé
- 150 g Šunka od kosti
- 50 g Olivy nakládané
- 250 g Holubí prsa
- 250 g Holubí prsa
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paštikové koření
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 plátek Želatina
- 2 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1839 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 131 g
- Sodík 1940 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 95 g
- Cholesterol 560.5 mg
- Draslík 1046.2 mg
- Vláknina 10957.5 mg
- Vitamín A 10957.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 74.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme polohrubou mouku, 2 žloutky, špetku soli, 175 g měkkého másla a 75 g rozpuštěného sádla. Vše promícháme, dáme na vál a rukama vypracujeme vláčné hladké těsto, které zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.
-
2
Polovinu pečených holubích prsou pokrájíme nadrobno. Druhou polovinu nakrájíme na plátky, které odložíme na talíř. Na kostičky nakrájíme vepřovou slaninu. Vepřovou plec omyjeme, pokrájíme na kousky a spolu se slaninou a pokrájeným holubím masem jemně pomeleme na masovém strojku. Směs dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem a paštikovým kořením a promícháme.
-
3
V pánvi rozpustíme máslo. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky a krátce je osmažíme dozlatova. Přidáme k nim pokrájenou šunku na nudličky, promícháme, zakryjeme poklicí a chvíli dusíme. Podušené žampiony se šunkou přidáme k mletému masu, směs dobře promícháme.
-
4
Na pomoučeném vále z těsta rozválíme plát, kterým vyložíme paštikovou formu tak, aby konce těsta visely několik cm přes okraj formy. Pak formu naplníme 1/2 masové směsi, na tuto vrstvu poskládáme plátky holubích prsou, na ni rozložíme nakládané olivy, zakryjeme druhou polovinou mletého masa a tu zakryjeme těstem, které visí přes okraj formy. (Okraje těsta jsme před zakrytím potřeli vodou, aby se lépe spojilo.) Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed vypíchneme otvor (3-4 cm v průměru), aby mohla unikat pára.
-
5
Paštiku pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 175°C přibližně 1 1/2 hodiny.
-
6
Upečenou paštiku necháme vychladnout. V hrnci přihřejeme silný masový vývar, vložíme do něj nabobtnat plátky želatiny a mícháme do doby, než se želatina rozpustí. Vývar pak nalijeme do otvoru v paštice a necháme ji ztuhnout v chladničce do druhého dne.