Vepřová terina s fíky a hrozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Vepřová plec
  • 150 g Fíky sušené
  • 100 g Korintky
  • 25 g Slunečnice - semena
  • 200 g Slanina vepřová
  • 0.5 kávová lžička Šalvěj čerstvá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 dl Masový vývar
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.75 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1019 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 1163 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 537.3 mg
  • Draslík 1235 mg
  • Vláknina 12426 mg
  • Vitamín A 12426 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.4 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky, maso dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 1 1/2 hodiny. Potom maso scedíme, zachytíme vývar a maso odložíme do mísy.

  • 2

    Vývar přivedeme znovu k varu, přidáme do něj 1/2 lžičky šalvěje a 2 lžíce drobně pokrájené omyté zelené petržele. Bylinky povaříme jen 1 minutu a hrnec s vývarem odstavíme.

  • 3

    Fíky, hrozinky-korintky promyjeme, fíky pokrájíme nadrobno a spolu s rozinkami a slunečnicovými semínky přidáme k masu. Vše dobře promícháme.

  • 4

    V misce rozšleháme 4 žloutky s 1,5 dl vychladlého masového vývaru, ochutíme zázvorem, cukrem a solí. Formu na terinu vyložíme tence nakrájenými plátky slaniny tak, aby přečnívaly přes okraj formy minimálně 4 cm. Formu naplníme uvařeným masem, zalijeme rozšlehanými žloutky a přečnívající slaninou maso zakryjeme. Formu nakonec zakryjeme víkem nebo alobalem.

  • 5

    Terinu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 225°C přibližně 45 minut. Upečenou terinu podáváme horkou i studenou s oblohou z čerstvé zeleniny.

Komentáře k receptu