Polévka z říčních ryb
Suroviny
- 60 g Cibule
- 5 g Šafrán
- 300 g Štika obecná
- 300 g Úhoř říční
- 300 g Okoun říční
- 300 g Pstruh
- 80 g Pórek
- 30 g Petržel - nať
- 10 g Rozmarýn čerstvý
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Sůl
- 10 g Protlak rajčatový
- 4 krajíc Chléb toastový
- 100 ml Víno bílé
- 40 ml Olej olivový
- 1 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 28 g
- Sodík 551 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 118.5 mg
- Draslík 464.5 mg
- Vláknina 3484.8 mg
- Vitamín A 3484.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci uvedeme do varu 1 1 vody. Vykucháme ryby, promyjeme je a vykrájíme z nich plátky. Hlavy, kosti a odřezky masa uschováme. Oloupeme cibuli a česnek, omyjeme celer a petrželku.
-
2
Nasekáme jemně půlku cibule společně s jedním žebrem celeru, stroužkem česneku a polovinou petrželky. Vše smažíme několik minut v pánvi na 3 lžících oleje, přidáme rybí kosti s hlavami, zastříkneme je trochou vína, necháme ho vyvařit a přilijeme vařící vodu, ve které jsme rozmíchali rajčatový protlak. Vše osolíme, opepříme a vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut.
-
3
Nasekáme polovinu cibule, zbývající žebro celeru a bílou část pórku. Svážeme svazeček z rozmarýnu, bobkového listu a zbývající petrželky. Nalijeme do pánve zbývající olej, osmažíme na něm svazeček bylinek, plátky ryb a kusy úhoře, přilijeme zbývající víno, necháme ho na prudkém plameni vyvařit, osolíme, rybí plátky vyjmeme a dáme stranou. Obsah pánve přidáme do hrnce s vývarem.
-
4
Procedíme již hotový vývar do jiného hrnce, ochutnáme a je-li třeba, přidáme sůl a pepř, pak přidáme šafrán a vaříme kusy úhoře 15-20 minut a plátky ryb, které jste si dali stranou, 5 minut. Krajíce chleba pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200 °C, jednou je otočíme, rozdělíme je do talířů, přelijeme rybí polévkou a podáváme.