Zapečená zelenina se sýrem a žampiony
Suroviny
- 340 g Žampiony čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Čedar
- 60 ml Olej olivový
- 180 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Tykev
- 1 ks Květák
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 34 g
- Sodík 391 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 43.8 mg
- Draslík 1377.3 mg
- Vláknina 14989.5 mg
- Vitamín A 14989.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 143.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 289.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tykev zbavíme semen, nakrájíme na kousky, pokapeme polovinou oleje a pečeme ji v pekáči asi dvacet pět minut doměkka.
-
2
V osolené vodě povaříme květák, scedíme ho, z vývaru si uschováme 180 ml a na zbytku oleje osmažíme plátky žampionů pět minut.
-
3
Na másle vaříme dvě minuty mouku a pepř, vmícháváme vývar z květáku. Po třech minutách přidáme i mléko. Deset minut směs povaříme, pak ji odstavíme z ohně, přidáme hořčici a nastrouhaný sýr. Popřípadě podle chuti koření.
-
4
Tykev smícháme s květákem a rozdělíme je do čtyř ohnivzdorných misek. Na zeleninu poklademe houby a zalijeme je omáčkou. Povrch posypeme sýrem a pečeme je třicet pět minut.