Kořeněná vánočka
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 50 g Kandované ovoce
- 50 g Mandle
- 150 g Máslo čerstvé
- 50 g Droždí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Anýz celý
- 0.5 kávová lžička Badyán
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Hřebíček mletý
- 1 ks Cukr vanilka
- 0.25 l Mléko polotučné
- 1 kg Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 19 g
- Sodík 271 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 94.5 mg
- Draslík 338.5 mg
- Vláknina 10672.2 mg
- Vitamín A 10672.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přepuštěné máslo smícháme s moukou, přidáme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka a špetky cukru, cukr, žloutky, sůl, mléko, citrónovou kůru, vanilku, tlučený badyán, anýz a hřebíček, sekané mandle, hrozinky, kandované ovoce a zaděláme těsto. Necháme v teple vykynout.
-
2
Z vykynutého těsta upleteme vánočku a necháme jí na plechu ještě chvíli kynout.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu.