Rýže na česneku a víně
Suroviny
- 100 g Sýr Parmezán
- 20 ml Voda pitná
- 170 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Šafrán
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 0.25 šálek Petržel - nať
- 1.5 šálek Rýže loupaná
- 0.56 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 677 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1254 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 290 mg
- Vláknina 5467 mg
- Vitamín A 5467 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a citronovou kůru. Šafrán vymácháme v 20 ml horké vody. Na másle osmahneme nasekanou cibuli. Vložíme rýži, po dvou minutách přilijeme víno, přidáme šafrán i s vodou a povaříme, dokud se víno nevsákne do rýže. Přilijeme dva a půl šálku vývaru, vaříme, dokud se opět nevsákne. Přilijeme i další vývar, až rýže změkne.
-
2
Pokrm osolíme, opepříme a podáváme s nastrouhaným sýrem a česnekovou směsí.