Jehněčí s lilky
Suroviny
- 500 g Jehněčí maso mleté
- 125 ml Olej olivový
- 125 ml Víno bílé
- 625 ml Mléko polotučné
- 40 ml Protlak rajčatový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 0.333333 ks Sýr Parmezán
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Nové koření celé
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Lilek
- 0.5 šálek Mouka polohrubá
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 58 g
- Sodík 501 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 91 mg
- Draslík 731.9 mg
- Vláknina 14231.6 mg
- Vitamín A 14231.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky a cibule nakrájíme na plátky, petrželku nasekáme, oříšek umeleme, sýr nastrouháme a strouhanku osmažíme. Lilek položíme do síta a hodně osolíme, necháme ho tak půl hodiny. Pak jej propláchneme, vymačkáme a osušíme. Rajčata ponoříme na půl minuty do vařící vody, zchladíme, oloupeme a nasekáme.
-
2
Lilky na troše oleje z obou stran dozlatova osmahneme a pomocí utěrky necháme odkapat. Na 40 ml oleje restujeme pět minut cibuli a maso. Mícháme je a rozmělňujeme na drobné kousky. Poté vložíme rajčata, skořici, nové koření, protlak, petrželku, víno, pepř a směs dusíme patnáct minut.
-
3
Do pekáče pokládáme střídavé vrstvy lilku a masové směsi. Na vrchu musí být lilek.
-
4
Na másle minutu smažíme mouku, pánev odstavíme z ohně a vlijeme mléko. Vrátíme na oheň a dvě minuty mícháme. Pak přidáme oříšek, sůl, pepř, sýr a promíchanou směsí zalijeme lilky a maso v pekáči.
-
5
Pečeme ho asi čtyřicet pět minut a podáváme okamžitě.