Hovězí na koření, šunce a víně
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 100 g Houby čerstvé
- 500 g Zelenina kořenová
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Víno červené
- 80 ml Olej stolní
- 150 ml Bujón hovězí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 8 plátek Šunka uzená
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 940 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 55 g
- Sodík 9202 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 242.7 mg
- Draslík 391 mg
- Vláknina 7954.5 mg
- Vitamín A 7954.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bylinky nasekáme, jalovec rozdrtíme a obojí smícháme s hořčicí, kořením a 20 ml oleje. Dobře promícháme, směsí potřeme maso, které položíme na šunky na alobalu naskládané tak, aby se překrývaly. Vše zabalíme jako roládu a necháme odležet v lednici asi 2 hodiny.
-
2
Maso poté uložíme do pekáče bez alobalu a pokapeme 60 ml oleje, přidáme nakrájenou zeleninu, houby, cibuli, česnek, bobkový list a víno.
-
3
Maso pečeme 1 a 1/2 hodiny na 180 °C a průběžně ho podléváme vlastní šťávou a přiléváme bujón. Maso po upečení vyndáme a ze směsi v pekáči odstraníme bobkový list. Výpek se zeleninou rozmixujeme a se smetanou, solí a pepřem krátce povaříme.
-
4
Hovězí podáváme nakrájené na plátky s omáčkou.