Kuře s cuketou, vínem a kořením
Suroviny
- 400 g Cuketa
- 80 g Tvaroh jemný
- 50 g Sýr Eidam cihla 40%
- 1200 g Kuře
- 80 g Máslo čerstvé
- 50 ml Olej stolní
- 100 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Majoránka
- 1 špetka Šalvěj sušená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1218 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 80 g
- Sodík 459 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 326.1 mg
- Draslík 1937.1 mg
- Vláknina 15428.4 mg
- Vitamín A 15428.4 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře vykostíme mimo stehen, křídla neodstřiháváme. Do masa vetřeme sůl, pepř a uvolníme kůži na prsou, pod ní vetřeme směs bylinek. Kuře necháme 1/2 hodiny odpočívat.
-
2
Cibuli nakrájíme nadrobno, cukety se slupkou na kostičky a žemle na kostky. Na 40 g másla zpěníme cibuli, cukety a dusíme je pod poklicí doměkka. Po vychladnutí přidáváme tvaroh, žemli, nastrouhaný sýr, vejce a zbytek másla. Podle chuti osolíme a opepříme. Polovinou promíchané směsi naplníme kůži kuřete, zbytek dáme do kuřecí dutiny. Krk a hřbet sešijeme a zformujeme kuře do původního tvaru.
-
3
Kuře vložíme do pekáče, podlijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme při 180°C asi 1 a 1/4 hodiny. Poté necháme 10 minut odpočinout. Pokrm podáváme s bramborami.