Vepřové na víně se zeleninou
Suroviny
- 400 g Kapusta hlávková
- 40 g Máslo čerstvé
- 600 g Vepřová kýta
- 200 g Šalotka
- 200 ml Víno bílé
- 120 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Petržel - nať
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 826 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 62 g
- Sodík 331 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 129.3 mg
- Draslík 1203.2 mg
- Vláknina 4878.3 mg
- Vitamín A 4878.3 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso osolíme a na 80 ml oleje opečeme zprudka z obou stran. Poté položíme na pekáč, zalijeme olejem z pánve a polovinou vína. Maso pečeme asi dvacet pět minut dočervena na 180 stupních C.
-
2
Z kapusty odstraníme vnější listy a položíme je do vařící vody s kmínem. Šarlotky uložíme od mísy s čistou vařící vodou, po pěti minutách je zchladíme a oloupeme. Oloupané cibulky zprudka opékáme na zbylém víně a 40 ml oleje. Na margarínu pečeme dorůžova česnek a růžičky.
-
3
Do výpeku přidáme 100 ml vody, povaříme, přidáme protlak, sůl, pepř a směs použijeme jako omáčku k masu. Servírujeme s petrželkou.