Šarlota z brokolice
Suroviny
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Brokolice
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 335 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 20 g
- Sodík 379 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 398.7 mg
- Draslík 980.8 mg
- Vláknina 16797.9 mg
- Vitamín A 16797.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 245.3 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou brokolici uvaříme v osolené vodě a necháme ji vychladit a okapat. Žemle nakrájíme na kostičky a navlhčíme smetanou. Brokolici a žemle smícháme s připravenou omáčkou a vše nalijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku.
-
2
Ve vyhřáté troubě pokrm zapečeme dozlatova.
-
3
Příprava omáčky: Na lžíci másla osmahneme mouku, zalijeme smetanou a mlékem a povaříme do zhoustnutí. Po vychladnutí do omáčky zamícháme žloutky a pevný sníh ušlehaný z bílků. Okořeníme muškátem, nasekanou petrželkou, bazalkou, tymiánem a pepřem. Vše dobře promícháme.