Studený tuňák
Suroviny
- 600 g Tuňák obecný
- 225 ml Olej olivový
- 225 ml Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Chilli paprička sušená
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Cibule červená
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Koriandr celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 64 g
- Sodík 124 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 57 mg
- Draslík 514.7 mg
- Vláknina 8062.7 mg
- Vitamín A 8062.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Steaky z tuňáka opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Na pánvi zahřejeme 4 lžíce oleje, vložíme rybí maso a při střední teplotě opékáme z obou stran podle chuti (vždy 2 minuty pro střední propečení a 4 minuty pro důkladné propečení). Maso z pánve vyjmeme a osušíme papírovými utěrkami.
-
2
Přidáme na pánev zbývající olej a zahřejeme. Vložíme cibuli pokrájenou na kolečka a za občasného míchání ji po dobu 8 minut opékáme doměkka. Pozor, cibule nám nesmí zhnědnout.
-
3
Přidáme na kolečka rozkrájenou mrkev, natrhaný bobkový list, nakrájený česnek, ocet, drcené sušené chilli papričky, sůl a pepř. Opékáme zhruba 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Minutu před ukončením opékání vmícháme do směsi rozdrcená semena koriandru.
-
4
Jakmile steaky z tuňáka vychladnou, zbavíme je kůže a kostí. Každý steak pak rozdělíme na 4 nebo 5 větších kousků. Kousky vložíme do mísy a přidáme na pánvi připravenou směs. Velmi opatrně vše promícháme, aby se rybí maso nerozpadlo.
-
5
Necháme zcela vychladnout a nejméně na 24 hodin vložíme do lednice. V lednici vydrží až 5 dnů. Před podáváním necháme prohřát na pokojovou teplotu a ozdobíme nakrájenou petrželkou.