Maltský králík s fenyklem
Suroviny
- 600 g Králičí maso
- 225 ml Víno bílé
- 225 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
- 1 ks Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 17 g
- Sodík 279 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 85.5 mg
- Draslík 1037.9 mg
- Vláknina 11480.5 mg
- Vitamín A 11480.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme na plátky nakrájený fenykl, na kostičky pokrájenou mrkev a za občasného zamíchání opékáme asi 5 minut.
-
2
Přidáme prolisovaný česnek a semena fenyklu. Vše opékáme další 2 minuty. Poté fenykl a mrkev vyjmeme a odložíme.
-
3
V mikrotenovém sáčku smícháme 4 lžíce mouky, sůl a pepř. Postupně do sáčku vkládáme jednotlivé porce králíka a protřepeme. Nadbytečnou mouku z masa setřepeme a maso odložíme. Obalovací směs podle potřeby doplňujeme.
-
4
Do hrnce přidáme zbytek oleje a připravené kousky masa na něm zhruba 5 minut opékáme dozlatova. Opečené maso odložíme.
-
5
Do hrnce nalijeme víno a přivedeme je k varu. Připečené kousky masa ze dna hrnce seškrábneme.
-
6
Vrátíme do hrnce maso, fenykl a mrkev, přilijeme vodu, vložíme bouquet garni (svázaná petrželka, rozmarýn, řapíkatý celer a bobkový list) a podle chuti osolíme a opepříme. Tekutinu přivedeme k varu, hrnec přikryjeme pokličkou a vše asi 1 1/4 hodiny zvolna dusíme, dokud maso nezměkne.
-
7
Odstraníme z hrnce bouquet garni, ozdobíme nadrobno nakrájenými bylinkami a podáváme přímo z hrnce.
-
8
Vhodnou přílohou je bílé pečivo, které namáčíme do šťávy.