Marocký kuskus s kuřetem
Suroviny
- 100 g Meruňky sušené
- 150 g Cizrna
- 15 g Máslo čerstvé
- 600 g Kuskus
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 2 ks Cibule
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Cuketa
- 2 ks Rajčata
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 plátek Zázvor celý
- 1.5 kg Kuřecí čtvrtky
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Harissa pasta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1267 kcal
- Sacharidy 145 g
- Tuky 43 g
- Sodík 705 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 136 g
- Cholesterol 3.6 mg
- Draslík 944.3 mg
- Vláknina 43087 mg
- Vitamín A 43087 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu na noc namočíme do vody. Šafrán přelijeme vroucí vodou a odstavíme. V hrnci rozehřejeme olej, vložíme porce kuřete a pečeme asi 5 minut, dokud lehce nezhnědnou. Maso vyjmeme a odložíme.
-
2
Do oleje nasypeme nakrájenou cibuli, opékáme ji 5 minut, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený zázvor a pečeme další 2 minuty. Vrátíme do hrnce maso, přidáme okapanou cizrnu, na kousky pokrájenou mrkev, šafrán a nastrouhanou citronovou kůru. Podlijeme vodou tak, aby sahala 2,5 cm nad maso. Hrnec přiklopíme a dusíme asi 45 minut, dokud cizrna nezměkne.
-
3
Přidáme na proužky nakrájené papriky, na kousky rozkrájené cukety, pokrájená rajčata bez semen a meruňky, koriandr, kmín, cayenský pepř, sůl, pepř a dusíme dalších 15 minut.
-
4
Do vroucí vody vmícháme 1/2 lžičky soli, máslo, kuskus, přikryjeme, odstavíme a necháme 10 minut stát. Kuskus rozdělíme do misek a přidáme směs s kuřetem. Podle chuti můžeme použít omáčku harissa, kterou k pokrmu podáváme zvlášť.