Vařené masové kuličky
Suroviny
- 500 g Hovězí maso zadní
- 50 g Rýže loupaná
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Mouka polohrubá
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 0.5 dl Protlak rajčatový
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 20 g
- Sodík 1271 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 156 mg
- Draslík 372.3 mg
- Vláknina 4199.5 mg
- Vitamín A 4199.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Umyté hovězí maso pokrájíme na kusy, pomeleme na masovém mlýnku a dáme do mísy.
-
2
K masu přidáme dobře promytou rýži, vejce, drobně nakrájenou 1 cibuli, sůl, a pepř.
-
3
Masovou směs dobře vymícháme u uděláme z ní kuličky o průměru 3 cm.
-
4
Kuličky obalujeme v polohrubé mouce a vkládáme je do vařícího osoleného vývaru, do které jsme dali vařit druhou nakrájenou cibuli.
-
5
Vaříme přibližně 15 minut, než rýže v kuličkách změkne.
-
6
Na pánev si dáme rozehřát máslo, přisypeme papriku, orestujeme, přidáme rajčatový protlak.
-
7
Rajčatovou směs přidáme za stálého míchání do vody k masovým kuličkám a chvíli povaříme.
-
8
Masové kuličky podáváme na talíři s omáčkou, na kterou přidáme
-
9
1 lžíci sladké smetany.
-
15