Tykvový koláč s jablky a rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 700 g Tykev
  • 450 g Linecké (křehké) těsto
  • 120 g Cukr krupice
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Jablka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 317 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 26 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 86.4 mg
  • Draslík 265 mg
  • Vláknina 3391.4 mg
  • Vitamín A 3391.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tykev nejprve oloupeme, odstraníme jadérka a vlákninu a dužinu nakrájíme na kousky. Jablko oloupeme, odstraníme jadřince a rozkrájíme rovněž na kousky. Pomerančovou kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu.

  • 2

    V kastrůlku povaříme ve vodě asi půl minuty rozinky. Poté je slijeme a necháme nabobtnat v pomerančové šťávě.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme tykev a jablka a dusíme na mírném ohni dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Smícháme se slitými rozinkami, smetanou, cukrem, vejci a skořicí a odstavíme.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 210C.

  • 5

    Křehké těsto rozválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Korpus zakryjeme pečícím papírem a pečeme 10minut. Poté naneseme tykvovou směs a dopečeme ještě asi 30minut. Hotový koláč podáváme vlažný.

Komentáře k receptu