Thajské rybí kari
Suroviny
- 230 g Treska aljašská
- 125 ml Mléko kokosové
- 125 ml Vývar rybí
- 2 kávová lžička Citronela
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Garnátová pasta
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Lilek
- 5 ks Chilli paprička
- 2 ks Koriandr celý
- 2 ks Kafirové listy
- 1 ks Kafirové listy
- 15 ks Bazalka
- 1 ks Kopr čerstvý
- 2 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 4 hrnek Rýže dušená
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 13 g
- Sodík 671 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 21.5 mg
- Draslík 1709.7 mg
- Vláknina 10801.4 mg
- Vitamín A 10801.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 147.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na hluboké pánvi nebo ve woku rozehřejeme olej, přidáme česnek a na středně silném ohni dozlatova opečeme. Přidáme zelenou kari pastu, kterou připravíme rozmixováním všech surovin a přidáním trochy vody dle potřeby nebo můžeme kari pastu koupit již hotovou. Vše krátce opečeme, přidáme lilek a za stálého míchání opékáme, dokud nezměkne, asi 4-5 minut. Přidáme kokosové mléko, přivedeme k varu a mícháme, dokud mléko nezhoustne a mírně se nesrazí. Vmícháme thajskou rybí omáčku a cukr.
-
2
Na pánev nebo do woku přidáme rybu, kterou jsme si nakrájeli na kousky, rybí vývar a za občasného míchání ještě pokrm dusíme 3-4 minuty, než začne rybí maso měknout. Přidáme nakrájený list makrutu (mauricijská papeda), bazalku a povaříme ještě minutu.
-
3
Rozdělíme na talíře, ozdobíme snítkou čerstvého kopru a servírujeme s vařenou rýží nebo s tenkými nudlemi.