Marinovaný losos s koprem (gravad lax)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 13 g
- Sodík 7749 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 49 mg
- Draslík 492 mg
- Vláknina 9527.3 mg
- Vitamín A 9527.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme nakrájený kopr, cukr, mořskou sůl, rozdrcený bílý pepř a touto směsí potřeme plátek lososa, který jsme po opláchnutí tekoucí studenou vodou a po usušení papírovými utěrkami vložili kůží dospod do velké ploché mísy. Na něj pak položíme kůží navrch druhý plátek lososa, pak na maso položíme talíř, který zatížíme několika konzervami, a celé uložíme na 2 dny do ledničky, aby se losos marinoval, a vždy po 12 hodinách maso obrátíme a přelijeme šťávou, která se z něj uvolnila.
-
2
Vyjmeme lososa z marinády, zoubkovým nožem nakrájíme vodorovně na tenké plátky a zbylou kůži vyhodíme.
-
3
Rozdělíme na talíře, obložíme trojúhelníky tmavého toastového chleba namazaného máslem, snítkami kopru, citronem a můžeme servírovat.