Dýně s chilli a bazalkou
Suroviny
- 300 g Dýně
- 125 ml Mléko kokosové
- 125 ml Kokosová smetana
- 0.5 kávová lžička Krevetová pasta
- 2 kávová lžička Limetková šťáva
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Koriandr celý
- 10 ks Pepř bílý
- 1 hrst Bazalka
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Garnát obecný
- 1 polévková lžíce Cukr palmový
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 738 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 31 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 108 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 1626.8 mg
- Vláknina 57641 mg
- Vitamín A 57641 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 157 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve namočíme do misky s vodou asi na 20 minut 2 polévkové lžíce sušených garnátů. Pak vodu slijeme a necháme okapat.
-
2
Zbylé sušené garnáty a garnátovou pastu (můžeme použít i krevetovou), kořen koriandru, kuličky pepře, nasekaný česnek a nasekanou šalotku vložíme do moždíře nebo mixeru a rozdrtíme na hladkou pastu.
-
3
Na pánvi Wok necháme kokosovou smetanu 5 minut zvolna vařit. Přidáme pastu a důkladně jí rozmícháme. Vaříme další asi 2-3 minuty, přidáme na 4 cm kostky nakrájenou dýni, na nudličky pokrájené chilli papričky, namočené sušené garnáty a kokosové mléko. Pořádně zamícháme, aby se všechny suroviny spojily a vaříme asi 10-15 minut, až dýně zkřehne. Pozor na to, aby se nerozvařila.
-
4
Na konec přilijeme rybí omáčku, přisypeme cukr, zakapeme limetkovou šťávou a vaříme 2-3 minuty. Před podáváním vmícháme pro dochucení bazalkové listy.