Sladkokyselá pálivá polévka s nudlemi a garnáty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 110 g Houby čerstvé
  • 280 g Garnát obecný
  • 110 g Rajčata Cherry
  • 150 g Nudle z fazolí mungo
  • 2 ks Citronová tráva
  • 5 ks Kafirové listy
  • 1 hrst Koriandr čerstvý
  • 4 hrnek Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Chilli omáčka
  • 3 polévková lžíce Omáčka rybí
  • 4 polévková lžíce Limetková šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 583 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 2706 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 151.7 mg
  • Draslík 1819.2 mg
  • Vláknina 11081.5 mg
  • Vitamín A 11081.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.3 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Namočíme zámotky z nudlí či rýže (wu-sen) na 1-2 minuty do horké vody, až změknou. Potom je necháme okapat a nakrájíme na kratší kousky.

  • 2

    Dále vyloupeme a očistíme garnáty středně velké a každého rozřízneme na hřbetu, aby se otevřel do stran (hlavičku a ocas neodřezáváme).

  • 3

    Ohřejeme vývar a hodíme do něj podélně rozkrájenou a roztlučenou citronovou trávu, přilijeme rybí omáčku, chilli zavařeninu, nadrcené, jader zbavené papričky a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň na střední teplotu, přidáme nudle a další 1-2 minuty zvolna vaříme. Přihodíme garnáty a vaříme ještě asi 1 minutu.

  • 4

    Přidáme houby (směs různých čerstvých hub), rajská jablíčka (větší nakrájíme na 6 dílků), kaffirové listy natrnané napůl a limetkovou šťávu. Vaříme další 2-3 minuty a dáváme pozor, aby se rajčata nerozvařila. Dle chuti dokořeníme. Nakonec vyndáme citronovou trávu, nalijeme do misek a ozdobíme lístky čerstvého koriandru.

Komentáře k receptu