Sladkokyselá pálivá polévka s nudlemi a garnáty
Suroviny
- 110 g Houby čerstvé
- 280 g Garnát obecný
- 110 g Rajčata Cherry
- 150 g Nudle z fazolí mungo
- 2 ks Citronová tráva
- 5 ks Kafirové listy
- 1 hrst Koriandr čerstvý
- 4 hrnek Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Chilli omáčka
- 3 polévková lžíce Omáčka rybí
- 4 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 13 g
- Sodík 2706 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 151.7 mg
- Draslík 1819.2 mg
- Vláknina 11081.5 mg
- Vitamín A 11081.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Namočíme zámotky z nudlí či rýže (wu-sen) na 1-2 minuty do horké vody, až změknou. Potom je necháme okapat a nakrájíme na kratší kousky.
-
2
Dále vyloupeme a očistíme garnáty středně velké a každého rozřízneme na hřbetu, aby se otevřel do stran (hlavičku a ocas neodřezáváme).
-
3
Ohřejeme vývar a hodíme do něj podélně rozkrájenou a roztlučenou citronovou trávu, přilijeme rybí omáčku, chilli zavařeninu, nadrcené, jader zbavené papričky a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň na střední teplotu, přidáme nudle a další 1-2 minuty zvolna vaříme. Přihodíme garnáty a vaříme ještě asi 1 minutu.
-
4
Přidáme houby (směs různých čerstvých hub), rajská jablíčka (větší nakrájíme na 6 dílků), kaffirové listy natrnané napůl a limetkovou šťávu. Vaříme další 2-3 minuty a dáváme pozor, aby se rajčata nerozvařila. Dle chuti dokořeníme. Nakonec vyndáme citronovou trávu, nalijeme do misek a ozdobíme lístky čerstvého koriandru.