Garnáti s klobáskami v hliněném rendlíku
Suroviny
- 200 g Rýže jasmínová
- 15 g Zázvor celý
- 1 kávová lžička Víno rýžové čínské
- 1 kávová lžička Omáčka rybí
- 1 kávová lžička Citronová tráva
- 1 kávová lžička Mouka rýžová
- 12 ks Garnát obecný
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Klobása čínská kyselá
- 2 ks Koriandr celý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 305 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 6 g
- Sodík 231 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 6.5 mg
- Draslík 1447.4 mg
- Vláknina 13704 mg
- Vitamín A 13704 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vyloupané, očištěné, nahrubo nasekané čerstvé menší garnáty vložíme do misky s 1 polévkovou lžící citronové trávy s chilli papričkami, rýžovým vínem (můžeme použít i whisky), rybí omáčkou a rýžovou moukou. Dokud se směs dobře nespojí, dobře mícháme.
-
2
Zbývající citronovou trávu rozdrtíme s nasekanými kořeny koriandru, nasekanými 2 stroužky česneku, nasekaným 2cm kouskem zázvoru a asijskou šalotkou v moždíři, aby vznikla hrubá pasta. Můžeme i rozmixovat.
-
3
Poté proplachujeme rýži studenou vodou tak dlouho, až protéká čistá voda, a necháme jí okapat.
-
4
V pávi wok rozpálíme olej, přidáme česnekovou pastu a 3-4 minuty restujeme za stálého míchání. Poté přidáme rýži a mícháme asi minutu tak, aby se zrnka rýže obalila směsí.
-
5
Rýži přendáme do hliněného rendlíku a zalijeme ji vodou. Voda by měla být asi 2 cm nad povrchem rýže. Pomalu přivádíme vodu s rýží k varu. Jakmile se voda vsákne, poklademe rýži natenko nakrájenými kolečky párků a pokryjeme připravenou směsí z garnátů. Přiklopíme a 15 minut dusíme na mírném ohni, dokud není rýže uvařená. Hotový pokrm posypeme sekanými lístky koriandru a podáváme.