Vánoční perníčky
Suroviny
- 450 g Cukr moučkový
- 75 g Sirup cukrový
- 60 g Cukr třtinový
- 60 g Máslo čerstvé
- 325 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 0.25 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.25 kávová lžička Nové koření mleté
- 0.25 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 156 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 3 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 13.2 mg
- Draslík 16.2 mg
- Vláknina 891.4 mg
- Vitamín A 891.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme třtinový cukr, sirup, máslo, sodu, hřebíček, nové koření, skořici a zázvor, vejce a 100 g mouky. Šlehačem třeme asi 2 minuty, potom do směsi přidáme zbytek mouky. Z tuhého těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji a dáme do chladu. Můžeme zpracovat ihned nebo nechat v lednici i dva dny.
-
2
Polovinu těsta rozválíme na plát silný 3 mm, vykrajujeme různé tvary vhodné na perníčky. Přendáme je na plech dál od sebe.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 12 minut. Necháme vychladnout. Stejně zpracujeme i zbytek těsta.
-
4
Z cukru, bílků a teplé vody vymícháme hladkou cukrovou polevu. Přendáme ji do kornoutku s úzkou špičkou a ozdobíme perníčky. Necháme dobře zaschnout a uložíme do uzavřené nádoby.