Dýňová polévka s knedlíčky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 500 g Pórek
- 130 g Pšeničná krupice
- 125 g Sýr Eidam cihla 40%
- 200 g Zakysaná smetana
- 2500 g Dýně
- 500 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 125 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 4 kávová lžička Kari koření
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar drůbeží
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 25 g
- Sodík 529 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 140.9 mg
- Draslík 1283.3 mg
- Vláknina 7457.6 mg
- Vitamín A 7457.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.8 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Omytý pórek pokrájíme na kolečka.
-
2
Oloupanou, nasekanou cibuli zpěníme na 60 g másla, přidáme rozkrájenou dýni (300g necháme stranou), osolíme, opepříme a okořeníme kari kořením. Přilijeme vývar, víno a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
-
3
Mléko svaříme s 20g másla, vmícháme krupici a necháme stát. Přidáme majoránku, žloutky a nastrouhaný sýr, z hmoty tvarujeme knedlíčky, vaříme je v osolené vodě na mírném ohni asi 5 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme.
-
4
Polévku rozmixujeme, vložíme pórek, zbylou dýni a pod pokličkou vaříme 8 minut. Nakonec vmícháme obě smetany.
-
5
Podáváme s knedlíčky.