Rajčatová polévka se smaženým toastem
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 2 krajíc Chléb toastový
- 250 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Tabasco
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1.4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 142 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 9 g
- Sodík 501 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 8.8 mg
- Draslík 435.9 mg
- Vláknina 5234.8 mg
- Vitamín A 5234.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou, na kostičky pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme rajčata, krátce je opečeme. Přimícháme cukr, sůl, pepř, ocet a bobkový list, přilijeme vývar a za občasného míchání zvolna vaříme přibližně 15 minut.
-
2
Z toastového chleba odkrojíme kůrku, krajíčky nakrájíme na trojúhelníky. Na rozehřátém oleji zpěníme prolisovaný česnek a chléb osmažíme do zlatova. Mírně osolíme.
-
3
Polévku propasírujeme sítem, osolíme, opepříme a okořeníme tabascem. Rozlijeme do talířů, do každé porce vmícháme 1/2 lžíce smetany a vložíme toasty.