Květák s bylinkovou omáčkou
Suroviny
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Květák
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 6 polévková lžíce Jíška instantní
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 183 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 9 g
- Sodík 280 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 18.8 mg
- Draslík 784.8 mg
- Vláknina 10552 mg
- Vitamín A 10552 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný a omytý květák vložíme košťálem dolů do vroucí osolené vody okyselené citronovou šťávou. Zvolna vaříme asi 20 minut, květák vyjmeme a necháme okapat. Uložíme jej na nahřátou mísu.
-
2
Mléko a smetanu uvedeme do varu s 250 ml květákového vývaru. Metlou vmícháme hotovou jíšku a povaříme 1 minutu. Do omáčky vmícháme nasekané bylinky, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu.
-
3
Omáčkou přelijeme květák na míse a ihned podáváme.