Květák s bylinkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 6 polévková lžíce Jíška instantní
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 183 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 280 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 18.8 mg
  • Draslík 784.8 mg
  • Vláknina 10552 mg
  • Vitamín A 10552 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 128.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný a omytý květák vložíme košťálem dolů do vroucí osolené vody okyselené citronovou šťávou. Zvolna vaříme asi 20 minut, květák vyjmeme a necháme okapat. Uložíme jej na nahřátou mísu.

  • 2

    Mléko a smetanu uvedeme do varu s 250 ml květákového vývaru. Metlou vmícháme hotovou jíšku a povaříme 1 minutu. Do omáčky vmícháme nasekané bylinky, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu.

  • 3

    Omáčkou přelijeme květák na míse a ihned podáváme.

Komentáře k receptu