Brambory s hořčicí a jablky
Suroviny
- 1000 g Brambory
- 500 g Jablka
- 150 g Sýr Eidam cihla 40%
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 8 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 4 polévková lžíce Hořčičné semínko
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 20 g
- Sodík 461 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 47.2 mg
- Draslík 1421.8 mg
- Vláknina 23031.2 mg
- Vitamín A 23031.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory omyjeme a vložíme do hrnce. Smetanu smícháme s vývarem a hořčičným semínkem, osolíme a opepříme. Směs nalijeme na brambory a dusíme 15 minut. Potom necháme brambory částečně vychladnout.
-
2
Očištěnou cibulku nakrájíme na delší kousky. Oloupaná jablka rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Dužinu nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou šťávou.
-
3
Do pekáčku vložíme brambory se šťávou, jablky a cibulkou. Osolíme, opepříme, posypeme špetkou muškátu a okořeníme majoránkou. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr.
-
4
Pokrm zapékáme v troubě vyhřáté na 250 stupňů Celsia asi 15 minut.