Polévka z čekanky
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 1000 g Čekanka
- 100 g Šunka dušená
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 kávová lžička Kari koření
- 3 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar z hovězích kostí
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Řeřicha
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 300 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1184 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 35.7 mg
- Draslík 1688.2 mg
- Vláknina 18836.2 mg
- Vitamín A 18836.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájenou na kostičky opečeme v hrnci, přidáme máslo a oloupanou, jemně nasekanou cibuli. Necháme ji zesklovatět a vmícháme karí koření.
-
2
Očištěnou čekanku podélně rozpůlíme a odstraníme košťály. Puky omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli. Pokapeme citronovou šťávou a podusíme asi 5 minut. Poprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vývar a zvolna povaříme dalších 5 minut.
-
3
Polévku osolíme, opepříme, osladíme a vmícháme zakysanou smetanu. Přidáme šunku nakrájenou na nudličky a krátce prohřejeme.
-
4
Hotovou polévku rozdělíme na talíře a posypeme nakrájenou řeřichou.
-
5
Podáváme s čerstvou bagetou.